80'

Competitie

Onder 19, JO19-1, 1e klasse 09

12 november 2017 14:00

Na een weekend zonder voetbal, begonnen we deze zondag aan een reeks van 3 wedstrijden in 7 dagen.  De eerste van deze 3 wedstrijden was vandaag tegen Grasshoppers. Grasshoppers een van de stabiele midden motoren uit onze poule, zonder veel verassende zeges of verliezen, hebben zich keurig genesteld tussen plek 4 en 8.

De afgelopen week, lag de aandacht vooral op ons spel in balbezit en het creëren van kansen. Keuzes maken voor het doel, afronden en vooral de poging daartoe. We hebben afgesproken ons meer op ons eigen spel te focussen, meer te gaan voetballen uit eigen kracht en ons niet te druk te maken over stand of uitslag, het gaat immers om onze ontwikkeling.

We begonnen met wat aanpassingen in onze achterhoede, vanwege enkele afwezigen, maar zonder da we daarbij aan kwaliteit zouden inleveren. De eerste 10 minuten waren voor Grasshoppers, we hadden moeite om ons positioneel op te stellen tegen het  1-4-4-2 systeem van Grasshoppers met diepgaande spelers vanuit middenveld. We waren rommelig en zochten teveel de moeilijke oplossing.
Na ongeveer 10 minuten veranderde dat en begonnen we te voetballen, zoals we dat graag willen; opbouw van achteruit en via het middenveld onze aanvallers inspelen en bijsluiten. Dat lukte echt niet altijd, maar we waren in ieder geval bezig dit te proberen. Na een van die momenten dat het niet lukte, kwam de bal bij de rechteraanvaller van Grasshoppers terecht en deze schoot op doel, onze keeper moest lossen en de tweede bal belandde in de voeten van een aanvaller van Grasshoppers en deze schoot uiteraard gewillig raak. Vol verbijstering waren we dat de scheidsrechter naar het midden wees, omdat iedereen had gezien dat alle drie de aanvallers van Grasshoppers meters buitenspel stonden. Protest mocht niet baten en het was 0-1 na 25 minuten.
Even waren we de weg kwijt en al snel moesten we aan de noodrem trekken met een vrije trap tegen als resultaat. De voorzet kwam en de speler die de bal inkopte stond in buitenspelpositie, de vlag ging omhoog en weer wees de man naar het midden… Ondanks protesten, was het buitenspelsignaal van de grensrechter in de scheidsrechter zijn ogen onbelangrijk, want de leidsman weigerde zelfs naar de uitleg van de grensrechter te vragen laat staan te luisteren. Ik hoorde hem nog roepen dat hij het allemaal wel uit zijn positie kon zien, ehm niet dus, een duidelijk geval van zelf overschatting, maar wel bepalend voor het wedstrijdverloop.

Gelukkig bleven we voetballen en in de rust heerste ook het gevoel dat we hier bestolen waren. In de hoop dat de scheidsrechter in de tweede helft niet beter zou gaan fluiten en ook nog wat arbitrale dwalingen in ons voordeel  zou beslissen, begonnen we vol goede moed aan de tweede helft.
De tweede helft speelden we beter, we creëerden nog geen grote kansen, maar dreiging en veldspel moest duidelijk van onze kant komen. Grasshoppers gokte op fouten van onze kant en loerde op de counter en een paar keer moest onze doelman daardoor handelend optreden. Eenmaal was het hem echter teveel, een slippertje achterin zette de linksvoor voor de keeper die koelbloedig de 3-0 op het scorebord bracht.
3-0 was veel teveel van het goede en gaf de verhoudingen op het veld absoluut niet weer, misschien was het daarom dat we de energie hadden om door te gaan en eindelijk onze beloning kregen. Van ongeveer 30 meter van het doel, schoot een van onze middenvelders de bal geplaatst in de hoek, waar de zwaarvoetige keeper van de tegenstander geen antwoord op had, 3-1.
We voerden het tempo op en Grasshoppers kon het even niet bijbenen en 5 minuten later was het 3-2. Een schot vanuit de draai van onze spits en nog een minuut of 12 te spelen. Grasshoppers raakte in paniek, de leidsman (tot dan toe hun beste vriend) had het behoorlijk fout gedaan, de wedstrijd werd ineens onsportief en zo viel er ook nog rood aan de kant van Grasshoppers met nog  10 minuten te gaan. Helaas lukte het ons niet om het net nogmaals te vinden, Grasshoppers deed er alles aan om te overleven, van ballen naar het hockeyveld en reserveballen niet geven, met uiteindelijk voor hun het gewenste resultaat.

Toch was er een stukje trots in onze kleedkamer, natuurlijk blijven we weer met lege handen, maar de oplettende kijker heeft een 19-1  gezien dat probeerde te voetballen, strijd leverde en nog veel belangrijker vooruitgang boekt, nu wordt het vooral belangrijk hierop voort te bouwen en dat mag al over 48 uur uit tegen Spirit.