Competitie

Onder 10, JO10-1, 2e klasse 02

28 oktober 2017 8:45

Voor de jonge lezers onder ons een klein stukje geschiedenisles: Na de 2e wereldoorlog in 1945 wordt de hoofdstad van Duitsland (Berlijn) verdeeld door een muur in een westelijk en oostelijk deel. Bovenkarspel anno 2017, het noordelijk deel is gescheiden van het zuidelijke deel door de spoorlijn van Enkhuizen naar Hoorn. Door werkzaamheden is er geen treinverkeer mogelijk en is de spoorwegovergang op de Broekerhavenweg hermetisch afgesloten. Dat maakt het vertrek voor de uitwedstrijd tegen de Blokkers lastig. Het zuidelijke deel besluit om op eigen gelegenheid naar Blokkers te gaan terwijl het noordelijke deel vanaf de CNB hallen vertrekt. Aangekomen bij voetbalvereniging de Blokkers vallen spelers elkaar, in kleedkamer 18R, in de armen voor een emotionele hereniging.

Ondanks de herfstvakantie zijn we compleet voor de wedstrijd tegen de Blokkers JO10-2. De voorbereiding zijn in een vakantie week altijd wat lastiger en daarom stond er alleen een training op donderdag op het programma. Rens had 14 kilometer gefietst, Silke een hele dag 4x4 toernooi gespeeld. Martijn was ergens in Drente en Timo had de schaatsen omgebonden. Coach Patrick (is op pad met kleine ballen om de golfsport te ontdekken) wordt ook vandaag vervangen door Harold die met zijn Zwitsers uurwerk de wissels gaat begeleiden. De blokkers staan in de onderste regionen van de competitie, maar onderschatting ligt altijd op de loer.

Bij Blokkers hebben ze een respect protocol waar de spelers voor de wedstrijd naast de arbiter opgesteld staan om vervolgens de rij af te gaan om elkaar succes te wensen. Onder leiding van de vrouwelijke scheidsrechter Lisan beginnen we iets eerder omdat ze het koud heeft. Nu maar hopen dat het spel van beide teams hartverwarmend is. En onze toppers beginnen goed aan de wedstrijd. Na een mooie aanval wordt er recht op de kleine keeper van de thuisclub geschoten die natuurlijk niet van plan is om aan de kant te gaan. KGB JO10-1 is veelvuldig aan de bal maar de tegenstander is stug en geeft weinig weg. De supporters van KGB die in alle vroegte op zijn gestaan en op een grote uitslag rekenen worden iets stiller. Na vier minuten spelen geeft Lucas de bal voor en moet de keeper de bal loslaten en dan is Stijn er als de kippen bij om de 0-1 te maken. Op deze locatie is het best gevaarlijk om ergens als de kippen bij te zijn met de slachterij om de hoek. We zijn van de brilstand af en vanaf nu loopt het als een trein. Een aanval van de Blokkers wordt in de kiem gesmoord door Silke. En nu gaat het rap naar voren. Silke speelt de bal naar Tristan die op zijn beurt de spits van dat moment Robin bereikt. Afleggen naar links waar Stijn met een hard diagonaal schot de 0-2 maakt. Stijn is er weer op uit om de wedstrijdbal mee naar huis te nemen. Inmiddels zijn we halverwege de eerste helft, als de ijzersterke Rens weer mee gaat in een KGB-aanval. Hij schiet hard en via een speler van de Blokkers is de keeper kansloos en staan we op 0-3. De altijd rustige en eerlijke Rens verteld me na de wedstrijd dat het eigenlijk een eigen doelpunt is. Dat vind ik dus niet, Rens gewoon een goed doelpunt op jouw naam. Vanaf nu veranderd de KGB-sprinter in een intercity die nergens meer voor stopt. Tristan passeert met een simpele beweging zijn tegenstander en schiet de bal hard in de kruising 0-4. Vervolgens na een solo 0-5 en dan nog met links de 0-6. En dan nog maar een schot van Tristan van grote afstand waar Lucas denkt te koppen, maar het blijft bij denken en zo komt ook de 0-7 van de Tristan’s schoen. In vijf minuten 5 doelpunten. De meegereisde toeschouwers vragen nog even aan coach Aldo hoeveel het er inmiddels. Zeven stuks is het antwoord na een blik in het notitieboekje. Er zijn nog een aantal minuten te spelen voor de rust als Lucas vanaf links nog maar een keer verwoestend uit haalt. Een Ronald Koemannetje (Ronald scoorde ooit tegen Sampdoria met een bal die met 188 km/h in de goal verdween) ook al weten we niet precies hoe hard de bal vertrok van de schoen van Lucas. Wat we wel weten is dat de bal langs de sluitpost van Blokkers zoeft als een TGV die Parijs verlaten heeft en op topsnelheid door het Franse binnenland raast 0-8. Nog is het niet genoeg voor de rood witten. De tegenstander komt weinig over de middenlijn door kordaat optreden van Martijn en Silke. Ze hebben zelfs nog oog voor hun keeper Jens als ze terugspelen vanaf de helft van het veld. Timo speelde vandaag wat meer vanuit de verdediging en was al een paar keer dicht bij een treffer. Als Rens wissel staat kan Timo meer doorschuiven en duikt hij vaker op in het vijandige doelgebied. Als de bal blijft liggen in een kluwen van spelers weet Timo de bal knap in het doel te schieten 0-9. Dit is tevens de ruststand.

In de rust zijn onze toppers nog maar 1 doelpunt verwijderd van de Snickers. Maar de laatste keer met zicht op deze lekkernij en een riante voorsprong van 8-0 werd de tien verschil niet gehaald. Harold wilde de lat wat hoger leggen (20 stuks) maar daar gingen de spelers niet mee akkoord. Rens wilde nog wel tot 15 gaan. Ook na de rust gaan we verder met het tikkie / takkie voetbal. Een afstandsschot van Lucas brengt de Snickers marge op het scorebord 0-10. Tristan had nog niet gescoord met het hoofd en deed dat dus maar bij de eerste hoekschop die na rust werd genomen door Robin 0-11. Nu is het moment aangebroken waar je als coach je team voor waarschuwt, blijf gefocust en gewoon voetballen. We beginnen duels te verliezen, lopen niet meer mee terug met de man en dan zie je een doelpunt aankomen. We krijgen onnodig een hoekschop tegen. De Blokkers, onder aanvoering van hun super positieve coach, ruikt hun kans. We verdedigen niet met zijn allen, Jens moet de bal loslaten, en dan wordt er gescoord 1-11. Dit was een wake-up call voor onze mannen/vrouw en vanaf nu zijn we weer bij de les. Silke gaat meer vooruit verdedigen en wint de hele wedstrijd al haar duels. Met een verre ingooi brengt ze Tristan in stelling. Er worden nog een paar spelers uitgespeeld en dan is het 1-12. Ook de 1-13 is van Tristan. Martijn speelt een lekker degelijke partij en kan bij hoekschoppen soms voor het afstandsschot gaan. De hoekschoppen worden vaan genomen door Robin. Een bal die wordt ingedraaid bij de eerste paal komt tussen de paal en de speler. De speler probeert met zijn hoofd een doelpunt te voorkomen wat niet lukt. De hoekschop van Robin gaat dus (bijna) in 1x het doel in 1-14. Nog eentje toe van Tristan 1-15. Er wordt zelfs nog een 16e gemaakt maar daar stak de scheidsrechter een stokje voor. Er werd niet gespeeld met de wedstrijdbal omdat deze in de sloot was beland. Het moment van de 16e treffer was het ideale moment voor het wisselen van de bal aldus de overigens prima fluitende scheidsrechter. Vandaag is het niet Stijn die de wedstrijdbal opeist maar Tristan. Sterker nog ik denk dat je met acht treffers het hele ballenhok mee mag nemen. Er waren nog wat kleine kansjes voor ons maar dat veranderde niets aan de score, dus de eindstand van 1-15 gaat in de boeken.

De scheidsrechter vond het een mooie uitslag, het paste namelijk nog net op haar scorekaartje. Ze had het nog steeds koud maar moest gelukkig nog een wedstrijd fluiten. Wij hebben langs de kant van jullie genoten en kregen een warm gevoel van het spel op de kunstmat. Als team zijn we niet ontspoord, op naar de volgende wedstrijd tegen Medemblik en ik zal jullie verdiende Snickers meebrengen.

Nagekomen bericht: Het paste toch niet op haar blaadje en op de KNVB-site is een uitslag van 4-0 in het voordeel van de Blokkers vermeld. Bijkomend voordeel is natuurlijk dat ik nu niet hoef te trakteren (geintje). Geen paniek! mail met correcte stand is inmiddels naar Blokkers en de KNVB gestuurd, wordt vervolgd.