Onder 10, JO10-1, 2e klasse 02

11 november 2017 9:00

Scheidsrechter

Freek Koomen

Elf November is de dag dat de derby tegen de Zouaven plaats vinden mag. Een echte derby op het programma. In de sport is een derby een wedstrijd tussen twee clubs uit dezelfde stad, of uit dezelfde regio. De oorspronkelijke uitspraak is darbi, maar in het Nederlands taalgebied wordt ook de uitspraak derbi of durbi gebruikt. Deze wedstrijden hebben een speciale naam gekregen omdat ze meestal extra beladen zijn. Alle wedstrijden in het jaar mag je verliezen behalve deze. Derby's zijn juist zo beladen doordat de aanhangers van beide teams in het dagelijks leven zo dicht bij elkaar staan, bijvoorbeeld in dezelfde klas zitten.

Het weer was de afgelopen week nat en soms guur. Aangezien trainer Aldo al 14 jaar training geeft bij K.G.B. leek het hem leuk om oud-spelers te vragen als gast trainer. Op de donderdag 9 November hadden we de primeur en voor deze eerste keer was dicht bij huis gezocht namelijk zoon Lieuwe. Hij heeft de training (deels) voorbereid en als we alles hebben klaar gezet staan we te wachten op de spelers. Het valt de spelers direct op en Tyrese komt naar Aldo en Michel lopen met de vraag: “Wie is die gast? ”. Deze gast trainer is Lieuwe en speelt al zijn hele jeugd bij KGB. Heeft van de F tot A in selecties gespeeld en voetbalt nu in het 9e op het middenveld (meestal centraal, maar ook voor de linker of rechterflank draait hij zijn hand (voet) niet om. Zijn sterke punten zijn de steekbal en zijn schot van buiten de 16 meter. Na de introductie krijgt Lieuwe direct 3 ballen naar hem toegeworpen: “Zo jij kan dus hard schieten”. We beginnen met een rondje hooghouden en daarna gaat de groep in tweeën en neemt Lieuwe het eerste deel mee naar de afrondvorm.

Op vrijdagavond is er disco zwemmen in zwembad de Kloet. Deze is gelegen naast het complex van voetbalvereniging de Zouaven. Deze week is de Willibrordus te Bovenkarspel de school van de week en dus dobbert het halve team op vrijdagavond in de Kloet. Vandaag is het zaterdag 11 November 2017 en dus Sint Maarten in de regio. De kinderen willen zo veel mogelijk snoep ophalen maar voor het zo ver is moeten eerst de punten voor de competitie opgehaald worden. En waarom niet, we zitten in een goede flow. Na de fantastische overwinning 21-0 op Medemblik (Patrick heeft de beloofde Snickers gehaald), kan het vandaag alleen maar beter gaan tegen de onderste van de ranglijst. Dus na de regen van afgelopen nacht ligt er voor de coaches de schone taak om eventuele onderschatting uit de groep te halen. Ze zullen gaan verdedigen dus moeten we goed overspelen om de defensie te kraken zijn de wijze woorden vooraf.

De scheidsrechter van dienst is ziek dus we beginnen iets later aan de wedstrijd als invaller Gerrit de fluit overneemt. Over de KGB shirtjes is een hesje van supermarkt Deen aangetrokken om goed onderscheid te kunnen maken tussen beide ploegen. En na de eerder verloren wedstrijden van de ploeg uit Grootebroek proberen ze de schade te beperken en parkeren de bus voor het doel. Met 1 diepe spits, die geen schijn van kans heeft tegen Martijn en Silke, zal het voornamelijk eenrichtingsverkeer worden. De verdedigers van de Broecers voeren de taken goed uit en blokken het schot van iedereen. De lange keeper is goed op dreef en pakt alle hoge ballen. Langs de kant is al gauw duidelijk KGB JO10-1 is niet de JO10-1 van vorige week. We zetten druk maar de echte overtuiging ontbreekt en dan wordt het een lastig verhaal. We krijgen wel hoekschoppen en voor de wedstrijd hebben de coaches aangegeven dat niet elke hoekschop voor het hok hoeft, maar ook terug gelegd kan worden op de inkomende Rens, Silke of Timo. En Robin heeft dit alles na 8 minuten spelen goed onthouden en legt de hoekschop terug op Timo die verwoestend uit haalt 1-0. De wedstrijd gaat rustig verder zonder dat Jens echt ballen op zijn doel of richting zijn doel krijgt. Maar de Zouaven is een taaie tegenstander en ook schoten van Timo, Robin en Rens worden door de verdedigers en keeper geblokt. De toeschouwers moeten geduld hebben vandaag. Aan het eind van de eerste helft, 20 minuten op de klok, krijgen we een vrije trap die door Stijn genomen wordt. Hij probeert zijn medespelers te vinden maar via via komt hij weer in de voeten van Stijn die ondanks zijn zere teen met een hard schot de 2-0 maakt. Dan gaat het vlak voor rust nog even snel. Een schot van Lucas wordt gestopt door de keeper maar de losgelaten bal wordt door Rens binnen getikt 3-0. Al de hele eerste helft hebben we geprobeerd met hoge ballen de lange sluitpost van de Zouaven te verassen wat niet lukte. Bij het sluiten van de markt vindt Stijn dat gaatje net onder de lat waar zelfs deze keeper te klein voor is 4-0.

Er is klei aan de kloet is een gezegde uit 1884, wat betekent “er iets is mis”. Op zich staan we 4-0 voor maar er is weinig beleving te zien. Om deze ploeg te kraken moet de bal sneller rond gespeeld worden. En we moeten proberen laag in de hoek te schieten om de keeper te verassen. Bij het oplopen van het veld zien we dat er bij de tegenstander een keepers wissel heeft plaats gevonden. Echt testen doen we de keeper niet, nog steeds 90% bal bezit voor onze toppers maar de schoten zijn allemaal naast het doel. We zijn wel dicht bij een goal als Tristan bij een hoekschop van Robin naar de 1e paal komt en inschiet, redding keeper. Maar ook de tweede helft zit het er niet in en de Zouaven durft zelfs een extra mannetje naar voren te sturen. Zestien minuten hebben we moeten wachten op het 5e doelpunt van KGB, maar dat is dan ook een wonderschone. Rens speelt de bal op Stijn die met een hakkie de bal bij Lucas krijgt. Zijn schot gaat met hoge snelheid lans de verse goalie. Ook de ploeg uit Grootebroek is nog dicht bij een doelpunt met een bal in het zijnet en een paar corners. Stijn schuift op naar de mid mid positie en begint met steekballen te strooien. De eerste gaat naar Robin die oog in oog met de keeper de bal op de paal schiet. De volgende pass van Stijn komt bij Tristan die zijn man uitspeelt en de 6-0 raak schiet. Een minuutje later is het weer raak als Stijn de bal voor geeft en Rens met een geplaatst schot de 7-0 maakt. De laatste vijf minuten vinden onze toppers elkaar weer makkelijk. Na een mooie combinatie tussen Robin en Stijn komt de bal bij Tristan die de eindstand op 8-0 zet.

De punten zijn binnen en de uitslag is royaal. Is het onderschatting? Verwachten we te veel? De ploeg uit Grootebroek voerde de taken geod uit en maakte het ons lastig. Wij hadden geen goed antwoord op het spel van onze tegenstander. Volgende week kunnen we echt aan de bak tegen hoofdklasser v.v. Schagen JO10-1