Mannen zondag, 1, 3e klasse A

12 mei 2013 14:00

Scheidsrechter

Jensch, J.C.

Vandaag alweer de laatste competitiewedstrijd van het seizoen 2012/13. Een duel om des keizers baard tegen FC Den Helder. Drie weken geleden stond deze wedstrijd nog in een heel ander daglicht.

FC Den Helder stond bovenaan met de minste verliespunten en had “op papier” het makkelijkste programma met wedstrijden tegen de laagvliegers Kleine Sluis, Hugo Boys, VVW en KGB, zoals het letterlijk werd gezegd door trainer Boerman in de plaatselijke krant. De drie eerst genoemde teams strijden echter tegen degradatie en tot de laatste snik voor punten. FC Den Helder trapte in de val en verloor alle drie de wedstrijden. Hierdoor is de titel vervlogen, rest de nacompetitie, en was de wedstrijd van vandaag niet belangrijk. Trainer Boerman was vandaag wel meegereisd naar Bovenkarspel maar vertrok na aankomst spoorslags naar Alkmaar om daar een mogelijke tegenstander in de nacompetitie te bekijken (IVV uit Landsmeer).

Bij Den Helder werden vandaag spelers gespaard voor het toetje volgende week. Toch konden de achtergebleven hulptrainers beschikken over een basis waar zeven spelers instonden die ook in de eerdere wedstrijd dit seizoen (1 – 0 nederlaag) actief waren.

KGB wilde het seizoen op een waardige manier afsluiten. De 4 – 1 nederlaag tegen Hugo Boys zat de selectie niet lekker en verder wilden we meer punten halen als vorig jaar (34) en ook boven VVS eindigen en dus in het linkerrijtje. Afgezien van de geschorste Peter Kuiper was KGB compleet.

Het opgekomen publiek (de echte diehards) werd in de 1ste helft getrakteerd op een goed spelend KGB. Zonder druk werd er op een ontspannen manier scherp gevoetbald als een echt team. Mooi om te zien.

Gekoppeld hieraan leverde dit een rits aan mogelijkheden op, waarbij aangetekend mag worden dat Den Helder het zeker niet liet lopen.

In de 7de minuut kopte Nick Abcouwer een ingebrachte vrije trap terug die via Emiel Ruitenberg voor de voeten van Brian de Roo kwam. Het harde schot uit de 2de lijn ging maar net naast.

Vlak hierna rende Emiel Ruitenberg door de Helderse verdediging heen en Wesley van Veen trok aan de noodrem. Dit leverde hem geel en een schorsing op.

Na 14 minuten een vrije trap aan de linkerkant voor KGB. René Spruit brengt de bal hard in en via via kan de goede doelman Kistenmacher maar net redden.

De corner die dit oplevert wordt maar net gemist door Kees Hauwert.

Helaas moet de gekwetste Emiel Ruitenberg het veld verlaten voor Reynaldo Appelman.

Reynaldo laat zich direct zien. Sjors Appelman stuur hem weg op rechts, zijn voorzet gaat richting Brian de Roo, die laat bewust lopen en komt bij Kees Hauwert die zuiver scoort. De goal wordt echter afgekeurd omdat er “laat maar gaan” geroepen werd. Jammer.

In de 21ste minuut schuift Sjors Appelman door naar het middenveld en besluit op doel te schieten. Opnieuw met veel moeite redt Kistenmacher.

FC Den Helder krijgt geen kansen maar voetbalt wel goed mee. Het positiespel is aardig maar voorin is er geen daadkracht. Tevens staat de verdediging van KGB als een huis die iedere keer op tijd ingrijpt. Man of the match vandaag is linksback Jelle Kok die al z’n duels wint en z’n tegenstander volledig uit de wedstrijd speelt.

Er blijven kansen komen. Een crossball van Jouri Haksteen bereikt Reynaldo Appelman die doorgeeft op Kees Hauwert die voordat hij kan afronden wordt gestuit.

Reynaldo Appelman draait linksback Weistra dol en gaat hem opnieuw voorbij. Een prachtige voorzet volgt en opnieuw is Kees Hauwert dichtbij maar raakt de bal niet.

Na 42 minuten komt dan eindelijk de meer dan verdiende voorsprong. Kees Hauwert geeft diep op Jouri Haksteen die subtiel Nick Abcouwer bereikt in het centrum. Met een al even subtiele voetbeweging wordt Maarten Kistenmacher verslagen: 1 – 0.

Het wordt rust waarbij nog vermeldenswaardig is dat er nog een doelpunt van KGB (Kees Hauwert) werd afgekeurd vanwege buitenspel.

Na de rust zien we een veranderend spelbeeld. KGB kan het niveau van voor de rust niet meer bereiken. Den Helder krijgt het betere van het spel en gaat op jacht naar de gelijkmaker. Het komt op verdedigen aan en dat doet KGB met verve. De Heldenaren voeren hun acties ook te ver door om echt gevaarlijk te worden. Iedere keer kan KGB de dreigende schade herstellen. Doelman Molenaar houdt z’n doel schoon en keept rustig en betrouwbaar.

Af en toe komt KGB in de buurt van de goal van Den Helder maar kansen komen er niet.

Beide teams wisselen driftig.

Op het scheiden van de markt een onverwachtse wending in de wedstrijd. In een stevig kopduel, waarbij Kees Hauwert, Björn van Deursen en Heldenaar Mark Dalmayer betrokken zijn komt laatstgenoemde met z’n hoofd hard in aanraking met de KGB’ers. Dalmayer blijft liggen, er is lichte paniek en de ambulance moet komen. Hij veel pijn in z’n nek, geen gevoel meer in z’n vingers en er wordt geen riscio genomen. Dalmayer wordt afgevoerd naar het ziekenhuis en scheidsrechter Jensch fluit na overleg met de aanvoerders voor het einde van de wedstrijd (87ste minuut). Op het wedstrijdformulier vult hij naderhand GWO in. Dit staat voor Gestaakt Wegens Ongeval. Het lijkt me onwaarschijnlijk dat deze wedstrijd nog uitgespeeld moet worden, het laatste woord is aan de KNVB.

KGB besluit de competitie met een goed gevoel en een 7de plaats met 36 punten. Zeker is dat Nick Abcouwer (topscorer met 8 doelpunten, stopt bij KGB) en Björn van Deursen (lager team) volgend seizoen niet meer in KGB 1 zullen spelen. Op dit moment zijn we bezig om de selectie te versterken.

Hooftrainer Bulterman en z’n collega Boerman van Den Helder hebben maandag contact met elkaar gehad over de blessure van Dalmayer. Hij is inmiddels thuis en moet het de komende dagen rustig aan doen en loopt met een nekbrace in de rondte. Van hieruit beterschap aan de 20-jarige verdediger.