Datum

5 november 2016 9:15

Accommodatie

Onbekend

Net als vorige week moeten we vandaag tegen een runner up in onze competitie namelijk West Frisia JO9-1. Als we de thuiswedstrijd verliezen gaat de club uit Enkhuizen ons voorbij in de stand. Coach Aldo kent deze tegenstander nog van het KGB-toernooi waar KGB F4 bij West Frisia F5 in de poule zat. Beide teams zijn hofleverancier van de huidige JO9-1 teams. Een ploeg waar voetbal inzit, dat beloofd een mooie en spannende wedstrijd te worden!

Tristan is na een weekje bank hangen toch bij de selectie aangesloten en kan spelen. De rest van het team heeft afgelopen lekker getraind en is klaar voor de derby tegen de Enkhuizers. Als de scheidsrechter de wedstrijdbal heeft opgehaald uit het secretariaat, even vergeten mee te nemen, kan de wedstrijd een minuutje later beginnen. De start van de wedstrijd is voor West Frisia die meteen het eerste schot op ons doel vuurt. Dit gevaar wordt afgeslagen ten koste van een hoekschop. Verdedigend staan we bij de hoekschop keurig tussen de man en onze keeper Jens zodat het 0-0 blijft. Silke en Timo verdedigen goed maar KGB JO9-1 heeft weinig grip op de wedstrijd. West Frisia is fysiek sterk in de duels en komen goed voetballend richting Jens. Als Silke de bal de verkeerde kant uitverdedigd kan West Frisia weer op doel schieten, de bal beland in het zijnet. Dit kan een nederlaag met grote cijfers worden als het zo door gaat. Net als in 1425 toen de Broekers met hooischuiten, waarin Hoekse soldaten verborgen zaten, het Kabeljauwse Enkhuizen probeerden binnen te komen en smadelijk werden verjaagd. Na 10 minuten wedstrijd speelt de centrale verdediger van de uit club de bal zomaar in de voeten van Lucas. Zijn schot gaat recht op de keeper die het foutje van zijn medespeler hersteld. Onze toppers komen vanaf dit moment steeds meer onder de druk van West Frisia vandaan. De scheidsrechter van vandaag was niet in beste doen, eerst de bal vergeten, stopwatch stuk, ingooien en hoekschoppen voor KGB naar de tegen partij en andersom. Op het moment dat ik deze tekst schrijf weet ik nog steeds niet precies waarom we een vrije trap krijgen maar dit is natuurlijk een buiten kansje voor Timo. Zijn vrije trap is hard maar beland in de muur. Meerdere malen kreeg de tegenstander een bal in de buik en moest aan het zuurstof. De oplettende supporter ziet vervolgens Stijn die de bal over zijn directe tegenstander lobt en jammer genoeg bij het schieten half in de grond trapt. De mooiste aanval de eerste helft van KGB begint over rechts bij Silke die de bal mee geeft aan Lucas. Pass naar Stijn en de voorzet naar Tristan, oog in oog met de keeper weet doelman de bal te stoppen. Met nog drie minuten te spelen pikt Tristan de bal op en ziet naast hem Lucas vertrekken. Onze spits kan doorlopen naar de keeper maar kan zijn rust niet bewaren en schiet van grote afstand ver naast. Vlak voor de rust krijgen we nog een hoekschop, tijdens de bespreking in de kleedkamer is deze situatie door coach Patrick nog aangestipt.  “Ruimte maken voor Timo, geduld bewaren en dan afleggen op onze centrale verdediger, en dan verwoestend schieten”. Mooi om te zien hoe het team dit oppakt. Balletje op Timo is goed, schot is hard maar er zit nog een verdediger tussen. Stijn staat goed op te letten en prikt de bal tussen de benen van de verdedigers in het doel 1-0. Na de aftrap is het meteen rust.

Altijd lekker om vlak voor rust te scoren, de tegenstander gaat baalend de kleedkamer in. Tenminste dat dacht ik altijd maar in het Algemeen Dagblad stond te lezen: “Uit het onderzoek van de Universiteit van Gent blijkt dat een doelpunt scoren voor de rust door het thuisteam, zelden tot nooit goed uitpakt. Er wordt zelfs minder vaak gescoord na rust en bovendien eindigt het duel gemiddeld genomen met een lager doelsaldo. En ook voor de uitploeg levert een doelpunt voor rust weinig op”. Vermoedelijk was dit artikel bij de coach van West Frisia bekend want zijn team was niet van plan om de handdoek in de ring te gooien. De eerste vijf minuten na de rust werden de aanvallende intenties meteen duidelijk. We hadden geluk dat het vizier, om in oorlogstermen te blijven, niet op scherp stond. Als KGB de bal onderschept kan Stijn met buitenkant schoen Rens op rechts weg sturen. Rens doet alles goed, loopt ver genoeg door en levert met uiterste precisie de bal af voor het doel bij Tristan. Die schiet de bal door de benen van de keeper in het doel 2-0. Heeft hij half ziek toch mooi zijn steentje bijgedragen. Na het doelpunt gaat Tristan even op adem komen langs de lijn en brengen we Lucas in het veld. Er zijn acht minuten gespeeld na de rust als Lucas de bal op de achterlijn in zijn voeten krijgt. Maar eens uithalen dacht Lucas, een onmogelijke hoek veel spelers voor het doel, blijkbaar de ideale omstandigheden voor Lucas. Boogbal over alles en iedereen heen valt via de paal in het doel 3-0.  Halverwege de tweede helft lijkt dit de genadeklap te zijn. West Frisia is vandaag zeker niet de mindere en komt in kansrijke positie als Timo door de benen wordt gespeeld, ook nu gaat het schot naast. Jens heeft niet veel reddingen hoeven uit te voeren maar is steeds alert om de doorgeschoten ballen op te pakken. Bij een counter van West Frisia is Jens kansloos en is het 3-1. In de Europa League wedstrijd afgelopen week gaf Ajax ook bijna een 3-0 voorsprong uit handen, dus opletten geblazen. Timo is gewisseld en Joost neemt zijn plaats in de verdediging over. Rens schiet de verdediging de laatste minuten geregeld te hulp om de 3 punten in de wacht te slepen. Met een goede verdedigende actie weet Silke een doelpunt te voorkomen en fluit de scheidsrechter voor het einde van de wedstrijd. Tegen de resultaten van het onderzoek in weten onze toppers de winst over de eindstreep te trekken.