Onder 9 zaterdag, JO9-1, 2e klasse 02

3 december 2016 9:15

Scheidsrechter

Richard Bulterman

Het nieuwsbericht over de kunstgrasvelden op NPO1 doet nogal wat (kunst)stof opwaaien binnen de JO9-selectie. Na wat regelen kunnen we op gras trainen en voetballen. Net op tijd want de volgende competitiewedstrijd tegen Volendam staat al weer voor de deur. De spelers van JO9-1 zijn vol verwachting wat de Sint ze dit weekend zal brengen terwijl de coaches vol verwachting uitkijken naar de nummer 3 uit het vissersdorp. Een ding weten we zeker wat uit Volendam komt kan goed zingen of goed voetballen.

Na de opstelling en de tactische aanwijzingen lopen onze toppers naar het grasveld. Volendam is al bezig aan de warming-up met langs de lijn de families Keizer, Smit, Kwakman, Schilder en Tol. Het lijkt wel of er een buitenlands team in Bovenkarspel is neergestreken, om ons heen klinkt het Volendams dialect (in dit verslag zijn enkele bekende volendamse gezegde verwerkt). Om 09:15 staat gelegenheidsscheidsrechter Richard Bulterman klaar met fluit en bal om de wedstrijd te beginnen. Wij spelen met de vertrouwde namen Jens, Timo, Silke, Joost, Rens, Tristan, Stijn en Lucas binnen de lijnen. Bij Volendam, gehuld in het andere oranje shirts, zal je meer de namen Nick, Simon, Kees, Piet en de 3J’s horen. Het is een beetje slappe ulle weur (nevelig/mistig weer). Onze toppers beginnen goed aan de wedstrijd, we spelen goed over en zoeken steeds de ruimte. De tegenstander gaat, zoals verwacht, het ons niet makkelijk maken vandaag. We zoeken geduldig naar een gaatje in de dijk van verdedigers. Het eerste kleine succes is een hoekschop in ons voordeel. We proberen Timo in stelling te brengen wat niet helemaal goed wordt uitgevoerd zodat Timo eerst iemand voorbij moet voordat hij kan schieten. Het spel golft op en neer zoals de Zuiderzee bij een stevige zuidwester wind. Een schot van Volendam komt tegen de binnenkant van de paal en daarna in de handen van Jens die nog gestrekt op de grond ligt. De wedstrijd is los. Een steek pass van Lucas wordt door Stijn tegen de keeper aangeschoten. Bal van Tristan gaat voor het doel langs. Dan is de uitclub weer in de aanval en is er niemand van het andere oranje voor het doel om een doelpunt te maken. Dan is de beurt weer aan KGB waar Lucas na een lange rush recht op de keeper schiet. Na 10 minuten spelen krijgt de spits van Volendam 5 meter ruimte en kan schieten. Zijn schot vliegt hoog boven Jens het doel in 0-1. Maar binnen de minuut weet speelt Tristan de bal vrij en haalt verwoestend uit en zo is de stand net als de wedstrijd weer in evenwicht 1-1. Dit is een echte wedstrijd en een genot om naar te kijken, de coach krijgt het bijna niet op zon vernamenug brokkie pepier (zo’n klein rot stukje papier). KGB JO9-1 is nu de bovenliggende partij. Via Tristan gaat de bal naar Rens die vervolgens kan schieten. De keeper van Volendam laat de bal los maar er is niemand in de buurt om de bal in het doel te schieten. Kans van Stijn gaat er niet in en ook het schot van Lucas met links is geen treffer.  Vlak voor de rust heeft Stijn na een steekpass van Timo iets moois in gedachten. Hij raakt op een haar na de bal zodat we met een 1-1 stand gaan rusten. Uiterst tevreden lopen beide coaches terug naar de kleedkamer. De tekst uit het liedje van Claudia de Breij was zeker van toepassing: “Als er nu een wedstrijd was, een wedstrijd tussen mij, en de zon, wie het hardste stralen kon, dan denk ik dat ik won.”

Na de rust hebben we altijd last van een soort van winterdip. En ook deze wedstrijd is het niet anders. Volendam gaat er nog 20 minuten vol voor en wij worden terug de verdediging ingeduwd. Silke haalt het schot eruit waarna Jens de bal kan oppakken. Onze toppers vergeten te voetballen en raken de bal te snel kwijt. Iets wat heel veel energie kost. Jens kan met zijn voet een doelpunt voorkomen. Toch krijgen we een kans als Tristan de bal bij Stijn weet te krijgen. Helaas net geen doelpunt. Joost werkt hard en weet de bal van een Volendamer te ontfutselen maar wordt bij deze actie op zijn hiel getikt. Te veel pijn zodat Lucas binnen de lijnen gebracht moet worden. Bij de eerste actie lijken Lucas en Tristan elkaar in de weg te lopen maar het lukt beide mannen om een voorzet bij Stijn af te leveren. Niet erg overtuigend wordt de bal geschoten, maar genoeg om de 2-1 op het scorebord te toveren. Godselmeliefebbe (vloek,krachtterm) hoor ik naast me uit de monden van de andere oranje supporters. Na acht minuten spelen staan we voor het eerst op voorsprong. Na dit doelpunt komen we weer beter in de wedstrijd maar komt er ook meer ruimte achter onze verdedigers. KGB JO9-1 moet alle zeilen bij zetten om een doelpunt te voorkomen. Eerst blokt Rens een schot en even later is het Jens die ver zijn doel uitkomt en de bal weg kan trappen voordat het echt gevaarlijk wordt. Aanval over rechts van Volendam, Silke gaat naar de speler toe, voorzet over Silke wordt door de spits 1 meter boven de grond in het doel geschoten 2-2. Technisch gezien een heel mooi doelpunt. Na de schoten van Lucas en Rens is het de aanvaller van Volendam die vanaf links op het doel van Jens schiet. Jens heeft de hele wedstrijd, in tegenstelling tot de doelman aan de overkant, alles klemvast maar dit keer lukt dat niet. Hij stoot de bal naar de andere kant maar daar is een andere aanvaller die de bal in het doel kan schieten 2-3. De coach van Volendam rent het veld in alsof ze net de champions league hebben gewonnen. Dat geeft aan dat de club uit Volendam een moeilijke morgen beleefd in Bovenkarspel. Het zal moeilijk worden voor onze toppers om nog een keer terug te komen. Een bal op de lat boven Jens en vervolgens een spits die de bal met zijn hand in het doel staat. De scheidsrechter, staat volgens eigen zeggen steeds goed opgesteld, en ziet de handsbal en keurt het doelpunt terecht af anders waren we naait worre met je broek an (opgelicht worden). Er is nog een minuut te spelen, er is nog hoop. Coaches Patrick en Aldo houden Silke achter en sturen Timo mee naar voren. Timo speelt een dijk van een wedstrijd, als er genoeg verdedigend werk is voelt hij zich als een vis in het water. Lucas glijd als een paling langs de verdedigers en brengt nog een keer Rens in stelling.  Zijn schot gaat net over het vijandelijke doel en zo blijft het 2-3.

KGB JO9-1 vist net achter het net. We waren dicht bij maar eerlijk is eerlijk Volendam was na rust beter. Komende week klinkt er even geen palingsound uit de radio’s in Bovenkarspel. We kunnen terugkijken op een mooie wedstrijd. Nu nog even hard trainen voor de ontmoeting tegen koploper Purmersteijn.