Onder 10, JO10-1, 2e klasse 02

25 november 2017 10:00

Scheidsrechter

Danilio Schrandt

Na de oefenwedstrijd van vorige week tegen Schagen JO10-1 hadden we genoeg trainingsstof verzameld. Vol goede moed gaan trainers Harold en Patrick aan de bak op maandagavond. Maar het weer was bar en boos, een hoop regen en wind. Als verzopen katjes kwamen onze toppers van het trainingsveld. Donderdag was het weer een stuk beter en kon er lekker getraind worden. Al deze trainingsarbeid is natuurlijk nodig om het restant van de competitie goed uit te spelen en onze koppositie te behouden.

De tegenstander van vandaag is Zwaluwen 30 HCSV JO10-1 uit Hoorn. De zwaluw is onlosmakelijk verbonden met het weer. Vele gezegden en weerspreuken staan in verband met de zwaluw. Onder andere slecht of goed weer, een strenge winter of lange zomer zouden aan het gedrag van deze vogel kunnen worden voorspeld. Hier enkele weerspreuken:

• Vliegen de zwaluwen laag, nadert een regenvlaag
  • Vliegt de zwaluw hoog, 't blijft overwegend droog.
  • Een zwaluw maakt nog geen zomer
  • Blijven de zwaluwen lang, wees dan voor de winter niet bang.

De daken zijn wit als we een uurtje later als normaal voor een thuiswedstrijd naar sportpark de Rozeboom fietsen. Laten we hopen dat de zwaluwen hoog vliegen want de spelers willen niet zo’n hagelbui als vorige week op hun kop. Robin was gisteren nog grieperig maar is vandaag gewoon aanwezig, we zijn dus compleet voor de ontmoeting tegen de Zwaluwen JO10-1.

Nu we de koppositie in handen hebben, zullen onze tegenstanders zich daarop instellen. En ook nu heeft de uit club twee man voor de keeper gepositioneerd. We komen er in de eerste fase niet echt door. Dus proberen we het met schoten van afstand, Stijn over en Tristan naast. Vlak na ons eerste wissel moment komen we er razendsnel uit en is het 2 tegen 2. Tristan besluit deze situatie niet uit te spelen maar de bal in de winkelhaak te knallen 1-0. Nu is het hek van de dam en voeren we druk meer op. We krijgen een hoekschop waar de Zwaluwen de bal onderschept en counterden. Silke onderschept op het nippertje en zo blijft onze voorsprong in takt. Tristan pakt z’n momenten en maakt de 2-0, 3-0 en de 4-0. Met 15 gespeelde minuten op de klok is onze voorsprong royaal. Als Timo de bal onderschept is ook zijn schot van grote afstand trefzeker 5-0. Zonder veel uitgespeelde mogelijkheden en drie afstandsschoten lijkt de wedstrijd gespeeld. Maar dan is er altijd de magische 10 doelpunten verschil waar onze toppers op uit zijn. KGB zet een mooie aanval op. De bal gaat van Lucas naar Robin die op zijn beurt Rens in stelling brengt, zijn schot gaat op de paal. In de 22e minuut wordt de bal door Robin voorgegeven waaruit Stijn met een vliegende volley de 6-0 maakt. Ook de 7-0 een minuutje later komt van Stijn zijn voet 7-0. Martijn en Silke moeten blijven opletten want de tegenstander heeft aanvallende intenties. Goed ingrijpen van Silke voorkomt een treffer. Vlak voor rust krijgt Timo de bal op de rand van het strafschopgebied. Bij het zoeken voor een gaatje voor zijn schot kan hij ternauwernood de veterstrikkende verdediger omzeilen en de bal hard binnen schieten 8-0. Dit is tevens de ruststand.

Met deze ruime voorsprong geven coaches Patrick en Aldo de spelers andere instructies mee. Als de keeper van de tegenstander de bal heeft moet iedereen van ons een speler van de Zwaluwen verdedigen. We hebben vorige week gezien dat dit bij het verdedigen op hoofdklasse niveau cruciaal is. Met deze instructies gaan onze toppers voor de tweede helft de wei in. En in de eerste minuut is het weer raak, maar de scheidsrechter heeft een blessure van de Zwaluwen gezien en keurt de goal af. Lucas had voor de rust nog niet gescoord en schiet na 5 minuten spelen de 9-0 hard in het doel. Nog in dezelfde minuut krijgt Lucas een mooie schiet kans, zijn vizier staat niet op scherp, maar Stijn biedt de helpende voet en maakt 10-0. Silke en Robin komen binnen de lijnen en dus neemt Robin een hoekschop van rechts en legt de bal terug op Silke. Haar schot gaat net over het doel. Even later is het wel raak als Silke de bal mee geeft aan Stijn die de bal voortrekt en Robin kan in koppen 11-0. Een minuutje later komt de bal bij Stijn, kappen en draaien en de 12-0 ligt erin. Er staat inmiddels een dozijn doelpunten op het scoreboord. Het gaat te makkelijk en dan sluipt er iets van nonchalance in de ploeg. En de tegenstander blijft, aangemoedigd door hun super positieve coach, geloven in een doelpunt. We lopen niet goed mee met de tegenstander, zijn slordig in balbezit en niet alert. Vanaf de zijkant zie je de problemen ontstaan. Als Jens de bal dan ook nog loslaat maakt de tegenstander gebruik van deze buitenkans 12-1. Zo’n moment hebben we blijkbaar nodig om de boel weer op scherp te zetten. En vanaf dit doelpunt zien we weer het beste van onze toppers naar boven komen. Tristan had na de rust nog niet gescoord en maakt de 13-1 en de 14-1. Timo speelt de laatste weken lekker centraal op het middenveld. Telkens verdeelt hij het spel goed van links naar rechts. Na twintig minuten spelen ziet hij Lucas op links vetrekken en is de pass op maat. Lucas maakt de mooie pass af 15-1. Een ander voordeel dat Timo centraal speelt is dat we gebruik kunnen maken van zijn schot. De 16-1 is een lob van Timo’s voet nadat de bal wordt terug gelegd. Verdedigend staat Martijn zijn mannetje en weet een doelpunt te voorkomen door de bal over de achterlijn te schieten. Bij de hoekschop zijn er genoeg manschappen van ons terug om het gevaar van de Zwaluwen te pareren.  Jens moet in dit soort wedstrijden alert blijven omdat hij niet zoveel te doen krijgt. Een andere belangrijke taak voor Jens is het coachen van zijn verdediging en dat doet hij goed. Rens is de stille kracht in het team, maar heel belangrijk. Samen met Silke hebben zij de meeste onderscheppingen in een wedstrijd, dit zorgt ervoor dat de aanvallers doelpunten kunnen maken. Em dat gebeurt in deze wedstrijd nog twee keer. Eerst is het Robin 17-1 (op aangeven van Lucas) en het toetje is van Stijn 18-1. In de verte komt een donkere lucht dichterbij als we aan de strafschoppen serie beginnen. Het blijft droog.

De Zwaluwen zijn tijdens het omkleden, 2x 25 minuten wedstrijd, een pauze en na afloop douchen op ons complex geweest. Al met al zo’n 120 minuten, is dat lang? Geen idee? Dus moeten we maar rustig afwachten wat voor een winter we krijgen.