Scheidsrechter

C.Nauta

Bij de naam Robin Hood, denk je niet gelijk aan een voetbalteam. Vroeger heette de club SC Voorland, maar sinds 1 juli 2015 is het SV Robin Hood. Een club met een surinaamse achtergrond. Sinds 1945 bestaat de voetbalclub al in Suriname zelf en is daar een van de beste teams.
Wij spelen vandaag tegen de hollandse variant van Robin Hood. Het kleine hollandse broertje van de surinaamse topclub. Waarvan akte.

Onze tegenstander had na twee wedstrijden, het schamele aantal van 0 punten bijeengesprokkeld.
Dat was tijdens , vooral, de eerste helft bijna niet te geloven. We hadden niet veel in te brengen en verloren bijna alle duels. Gemakzucht, of "het komt wel."
Ze lieten zich niet het kaas van het brood eten en waren meer op onze helft aan het voetballen, dan andersom. We hadden onze handen vol aan hun. Sven moest ook alle zeilen bijzetten om knap tegenstand te bieden. Het ging allemaal even te makkelijk en Robin Hood genoot van de geboden ruimte. De linkerspits van Robin Hood betrad de "zestien"en gaf een voorzet, maar tegen de hand van Jimmy. Zonder pardon ging de bal op de stip. Dit was nét wat Robin Hood nodig had. De penalty werd feilloos benut. 0-1.
Ze waren veel feller als ons, en de 0-1 gaf hun vleugels. Ze waren veelvuldig in de buurt van ons doel te vinden. Invaller-doelman Kevin stapte goed uit en voorkwam nog meer narigheid voor ons. Onze voorwaartsen konden geen vuist maken voorin. De lichtgeblesseerde Stijn werd vervangen door Ronan. Vooralsnog hield de fysiek sterke en snelle verdediging van Robin Hood, makkelijk stand.
Robin Hood ging weer in de aanval en na een scrimage voor ons doel, redde Kevin bekwaam op een schot van hun.

Eindelijk begonnen we aan de boom te schuddelen. Dani vuurde een poeier af op doel. De keeper liet los, maar de hardwerkende Tristan kon de rebound niet over de keeper heen liften. Jammer.
Even daarna, een verre bal wordt verkeerd beoordeeld door onze verdediging, en de Robin Hood-spits heeft vrije doorgang naar ons doel. Een op een met Kevin, maakt de spits geen fout en scoort beheerst. 0-2.
Het had nog erger kunnen zijn. Vlak voor rust schiet Robin Hood nog op de paal.

Het rustsignaal klonk en Finn bereidde zich voor op een kwartier lange monoloog, ongetwijfeld.
De precieze tekst weet ik niet. Dat is maar goed ook, denk ik, maar feit was dat er uit een ander vaatje werd getapt, na de rust.
Er werd een snelle reactie gevraagd na de rust en die kwam er gelukkig snel. Na een mooie pass van de altijd actieve Elijah, hield Dani het hoofd koel en scoorde beheerst. 1-2.
Er werd nu feller gestreden en Robin Hood was nu de onderliggende partij. Worstel en kom boven, daar waren we nu mee bezig. Deze vorm kreeg nog meer gestalte na een voorzet op maat van Mike, die fantastisch werd binnen gekopt door Nino. 2-2. We stonden weer gelijk. We raakten meer 'los' en alles begon onze kant op te draaien.

Er zat nog meer in het vat. Na een mooie pass van Jim, produceerde Dani, een halve omhaal, die nét naast het doel suisde.
Na een corner kopt Brett tegen de paal. Na een diepe bal gaat Dani richting doel en maakt geen fout en zorgt zo voor de 3-2 voorsprong.
Rens Edelenbosch begint zich ook al wat meeraan het niveau op te trekken en laat almeer goede dingen zien. Top.

Na een vrije trap van Mike, kopt Jimmy fraai binnen bij de tweede paal. Het verzet van Robin Hood lijkt verbroken. 4-2.
Niet lang daarna echter scoort Robin Hood via een kopbal bij de tweede paal. Oei...: 4-3.

Ronan gaat op avontuur, maar schiet over doel. Dani maakt aan alle onzekerheid een einde. Hij ziet de keeper even te ver voor zijn doel staan en bijna vanaf de middenlijn, verzendt hij de loepzuivere bal, en vlak onder de lat betreedt de bal het doel. Fantastique. 5-3.
De wedstrijd toch nog keurig naar ons toegetrokken.
Het heeft veel moeite gekost, want we moesten in de achtervolging.
Wellicht als we in de eerste helft óók zo starten, zoals we in de tweede helft deden, dan breng je jezelf ook niet zo gauw in de problemen.

Gelukkig liep het nu goed af. Inzet en felheid, gecombineerd met overzicht, zijn enkele van de basisprincipes, die gelden voor iedere wedstrijd. Vanaf minuut één.
Twee keer 45 minuten alles doen voor een overwinning, dat moet toch makkelijk mogelijk zijn voor zo'n getalenteerd team, zoals het onze.
Onderschatting is nooit gepast en nodeloze energie verspillen aan al genomen scheidsrechterlijke beslissingen, daar heb je alleen je eigen maar mee.
Hou het alleen bij voetbal, dat kunnen jullie allemaal goed. Schoenmaker blijf bij je leest.