Scheidsrechter

Bogards, Q.L.J.

SPRUIT BRENGT KGB PUNT IN DERBY TEGEN BETER SPIRIT

Spirit’30 1  – KGB 1         3 - 3   (0 - 1)             17 november  2013

Een enerverende wedstrijd gisteren in Hoogkarspel sloten Spirit en KGB na 95 minuten af met een 3 – 3 gelijke stand. Voor de derde keer dit seizoen stond voor KGB deze eindstand op het bord, de vorige keren werd een voorsprong in de dying seconds verspeeld, nu was het KGB dat in 94ste minuut de gelijkmaker produceerde.

Spirit’30 moest vorig seizoen de titel na een beslissingswedstrijd in Zwaag aan LSVV laten, dit seizoen doet het team van trainer Van der Werff een nieuwe poging. Het verloopt nu wat moeizamer. Er werd al 3 maal verloren, allen uitwedstrijden en door langdurige blessures staan 2 sterkhouders langs de kant: Rens Nooter en Joost Koenis. Thuis is Spirit nog zonder nederlaag waarbij veel wordt gescoord. JVC werd bijvoorbeeld met 8-0 afgedroogd.

KGB speelt dit seizoen opnieuw veel gelijk en is tegen veel tegenstanders voetballend minder. Dit wordt gecompenseerd met hard werken en een goede teamgeest. Zo werd vandaag ook de partij tegen Spirit aangevangen. Bij KGB overigens opnieuw een basisplek voor Jeffrey Noback op de linkerflank. Hij liet zich bij het eerste belangrijke duel op het middenveld zien. Hij won de tweestrijd waarna de bal bij Jouri Haksteen op rechts kwam. Jouri speelt René Spruit in, René speelt Jordy Brouwer aan die terugkaatst op de lopende Spruit. Spruit verschijnt voor doelman Michael Maes die kansloos is op het lage schot: 0 – 1 na een kleine 2 minuten.

Spirit is niet onder de indruk en gaat furieus ten aanval. Op papier speelt het 4-4-2 maar de buitenste middenvelders komen constant door en ook laatste man Van Putten schuift in waar het kan, een soort 3-4-3 dus. KGB zet de organisatie neer en verdedigt fel. Hierdoor kan het Spirit in de 1ste helft van scoren afhouden.

Spirit krijgt wel kansen. Patrick Oud laat zich zien met een aantal schoten en Barry Rageh komt dichtbij maar Peter Molenaar redt goed.

KGB moet proberen er voetballend uit te komen maar dit lukt maar moeizaam. Af en toe komt de bal voorin. Zo kan Jouri Haksteen na voorbereidend werk van Reynaldo Appelman afsluiten met een lage schuiver.

Na de rust is bij de eerste de beste aanval voor KGB raak. Jeffrey Noback wordt neergelegd, Reynaldo Appelman brengt de vrije bal hard en draaiend in. In een kluwe van spelers is het IJzeren Kees Hauwert die z’n hoofd er tegenaan zet en de 0 – 2 is een feit.

Spirit legt zich niet neer bij de achterstand en krijgt snel de aansluitingstreffer. Een hoekschop wordt door de sterke Toine Kors meedogenloos ingeschoten: 1 – 2. Spirit ruikt bloed en zet nog een versnelling bij. KGB krijgt geen adem en de 2 – 2 valt na 55 minuten. Weer een hoekschop, Cees Duijn zorgt voor verwarring, de bal schampt het hoofd van Kees Hauwert, doelman Molenaar is kansloos: 2 – 2.

Het is een echte derby waarbij het publiek fel meeleeft. Scheidsrechter Bogards, rustig leidend,  vlucht in de gele kaarten. Mark van Putten krijgt er twee en kan na 78 minuten vertrekken. Spirit staat dan inmiddels wel op voorsprong. In de 68ste minuut komt KGB eruit maar het wordt niet goed uitgespeeld. Spirit neemt de bal over en op links geeft Gert-Jan Commandeur een puntgave voorzet op Barry Rageh die met z’n hoofd voor 3 – 2 zorgt.

Spirit speelt met 10 man en KGB komt nu iets meer in balbezit. Spirit heeft echter de beste kansen om de zaak definitief te beslissen. KGB speelt in de slotfase louter de lange bal. Diep in blessuretijd, terecht bijgetrokken door het veelvuldig vertragende spel van Spirit bij uitballen en vrije trappen krijgt KGB een vrije trap doordat Sjors Appelman wordt neergelegd.

Op 23 meter centraal voor de goal wordt de bal geplaatst. De muur staat op 6,5 meter maar dit vindt goedkeuring bij de scheids. René Spruit heeft hier geen boodschap aan en krult de bal langs de muur en langs Michael Maes: 3 – 3.

Snel hierna is de wedstrijd ten einde. KGB 2 – 0 voor maar moet absoluut tevreden zijn, Spirit druipt teleurgesteld af.

KGB speelt volgende week maar één helft. De gestaakte wedstrijd thuis tegen Kleine Sluis wordt dan afgemaakt. Er wordt aangevangen met 1 – 2 achterstand en we gaan zien of die stand omgebogen kan worden.